Doamnă Buliga, ați făcut o lege proastă!

Doamnă Buliga, ați făcut o lege proastă!

9 March 2014 23:58 26 comments

La 1 aprilie intră în vigoare legea 332 privind îndemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale.

Există mai multe probleme cu această lege. S-au organizat proteste iar pe bloguri apari opinii (1, 2).

Dar înainte de descrierea problemelor, trebuie să înțelegem o noțiune: baza de calcul.

În dependență de această sumă (baza de calcul), femeii i se acordă o îndemnizație de maternitate (baza de calcul * 4 luni) și îndemnizație de creștere a copilului până la 3 ani (30% din baza de calcul).

În trecut, baza de calcul reprezenta media venitului din ultimele 6 luni. Însă, dacă una dintre luni era neplină justificat (concediu medical sau de odihnă), doar lunile “pline” se adunau și se împărțeau la numărul lor (de exemplu: dacă erau 3 luni “pline” în ultimele 6 luni lucrate, se împărțea la 3) și atunci se obținea un salariul mediu. Aceast venit mediu reprezenta baza de calcul.

Legea noua a mărit perioada de calcul, de la 6 la 12 luni. Și e ok. E o prevedere sănătoasă și combate cazurile când femeile știind că sunt însărcinate își măresc artificial salariul în ultimele 6 luni și beneficiază de îndemnizații mărite.

Cele mai mari shuri-muri s-au făcut la modul de stabilire a bazei de calcul în legea nouă. Dar ca să înțelegem ce fel de shuri-muri s-au făcut, trebuie să introducem o altă noțiune: cuantumul minim garantat al salariului.

Așadar, conform legii noi, baza de calcul nu este egal cu media venitului lunar în lunile pline din ultimele 6 sau 12 luni calendaristice (sorry de tautologie). Baza de calcul este egală cu media venitului lunar în ultimele 12 luni calendaristice (indeferent dacă sunt pline sau nepline). Lunile lipsă sau nepline sunt calculate la valoarea cuantumului minim garantat al salariului.

Și acum, surpriză. Cât credeți că reprezintă acest cuantum minim garantat?
– 1400 lei (!) pt angajații din economia reală (din 1 mai 2013);
– 900 lei (!) pt funcționarii publici.

Haideți să facem anumite exerciții. Noi știm că, salariul mediu pe economie în 2014 este estimat la 4225 lei.

1. O femeie lucrează doar 9 luni.
A terminat facultatea, s-a angajat, are un salariu mediu de 4225 lei, și a rămas însărcinată. Statul, dacă vrea să fie cinstit, ia în calcul lunile lucrate în ultimele 12 luni calendaristice – respectiv 9 luni.

Nu! Statul îți pune venit de 4225 pt 9 luni și 1400 pt celelate 3 luni rămase din an și suma obținută o împarte la 12. Why? De ce atât de ilogic este calculat?

În rezultat, baza de calcul obținută este mai mică decât ar trebui.

 (6) În cazul în care asiguratul a activat în  perioada premergătoare lunii producerii riscului asigurat mai puţin de 12 luni calendaristice, aceleaşi luni calendaristice lipsă la toate unităţile de pînă la angajare se includ în calcul cu venit lunar asigurat în cuantumul unui salariu tarifar pentru categoria I de salarizare în sectorul bugetar sau, după caz, în cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real în vigoare la data producerii riscului asigurat, la locul de muncă de bază al asiguratului. 

2. O femeie lucrează și are concediu medical.
O femeie are lucrate 12 luni pline, iar în una dintre aceste luni a beneficiat de un concediu medical de 3 zile (!), ceea ce e foarte probabil – femeia este gravidă, trebuie să meargă din când în când la spital.
În acest caz,  pentru luna care în mod normal avea venit de 4225 lei (salariul mediu pe economie), a primit ~4000 lei (căci 3 zile ai fost în concediu medical). La calculul îndemnizației știți ce se întâmplă?

Statul consideră  lună cu 3 zile pe buletin de boală drept una “neplina”. Și în loc să ia în calcul 4000 lei, venitul real obținut, statul o “ajuta” și va lua în calcul 1400 lei pentru această lună.

Rezultat: Baza de calcul este micșorată.

Pare a fi o greșeală la prima vedere, dar citiți în lege și spuneți ce înțelegeți.

    (5) În cazul lipsei integrale a venitului asigurat la toate unităţile în unele şi aceleaşi luni calendaristice din perioada celor 12  luni calendaristice incluse în calcul la determinarea bazei de calcul al indemnizaţiilor din motiv de concediu medical, concediu de maternitate, concediu pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani, şomaj cu drept de ajutor de şomaj, aceste luni se includ în calcul cu venit lunar asigurat în cuantumul unui salariu tarifar pentru categoria I de salarizare în sectorul bugetar sau, după caz, în cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real în vigoare la data producerii riscului asigurat, la locul de muncă de bază al asiguratului. Această prevedere nu se aplică în cazul lipsei integrale a venitului asigurat la toate unităţile în unele şi aceleaşi luni calendaristice din perioada celor 12 luni calendaristice incluse în calcul la determinarea bazei de calcul al indemnizaţiilor din alte motive decît cele menţionate sau din motivele menţionate combinate cu alte motive.

Nici nu vreau să mă gândesc ce bază de calcul îi iese unei femei care a lucrat 9 luni și între timp a mai fost pe la medic.

Interpretarea mea a fost greșită. Statul îți calculează cuantumul minim garantat în cazul în care întreaga lună ai fost în concediu medical. Dacă ai fost doar câteva zile, atunci se calculează salariu minus zilele nelucrate.

3. Îndemnizația la al doilea copil.
Citim și ne minunăm:

    (7) În cazul în care asiguratul, în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat, nu are realizat venit asigurat la nicio unitate din motiv de concediu medical, concediu de maternitate, concediu pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani, şomaj cu drept de ajutor de şomaj, baza de calcul al indemnizaţiei o constituie cuantumul unui salariu tarifar pentru categoria I de salarizare în sectorul bugetar sau, după caz,   cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real în vigoare la data producerii riscului asigurat, la locul de muncă de bază al asiguratului.

Altfel spus, dacă o femeie este în concediu de îngrijire a copilului și rămâne însărcinată cu al doilea, baza de calcul a îndemnizațiilor pentru al doilea copil nu este egală cu baza de calcul pentru primul copil.

Statul consideră că “femeia nu a avut venituri” în această perioadă și uite cât este de generos, încât îi calculează “cuantumul minim”. Respectiv, 12 luni * 1400 lei / 12 luni = baza de calcul. Va primi o îndemnizație de 30% din 1400 lei pentru al doilea copil (!).

Aceasta este o MARE prostie.
În primul rând, ministerul trebuie să înțeleagă ce înseamnă îndemnizație. Aceasta NU înseamnă returnare de taxe și dacă tu nu ai plătit taxe pentru al doilea copil înseamnă că nu ți se dă îndemnizație. Îndemnizația este un ajutor din partea statutului. Primul copil are nevoie de ajutor și al doilea copil la fel, ba chiar de un ajutor  mai mare. Același principiu trebuie să se aplice și pentru al treilea.

În Rusia, de exemplu, autoritățile oferă 7500 USD pentru familiile care decid să aibă al doilea copil. Acolo multe familii fac copii ca să-și poată cumpăra apartamente.

Și este logic, statistic vorbind, familiile din Moldova au mai puțin de 2 copii. O țară care se gândește la viitor va stimula nașterile ca să-și mențină și chiar să crească numărul populației. La noi e invers.

4. Lipsa îndemnizației.
Altă capodoperă din lege:

(11) În cazul în care asiguratul, în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat, nu are realizat venit asigurat la nicio unitate din alte motive decît concediul medical, concediul de maternitate, concediul pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani, şomajul cu drept de ajutor de şomaj, indemnizaţia de asigurări sociale nu se acordă.

Iarăși, vorbim de percepția “îndemnizației” de către stat.

Dacă există o mămică, absolventă de colegiu care din lipsa de muncă pe specialitate se întoarce în sat. Acolo lucrează în agricultură (plăți neoficiale). Acesteia nu i se acordă nici cuantumul minim asigurat. Fata și așa e bătută de soartă, iar statul îi spune direct “îndemnizație de asigurări sociale NU se acordă”.
Poate această categorie de persoane în general să beneficieze de îndemnizație majorată?!

5. Pierderea îndemnizației.
Încă o capodoperă:

 (3) În cazul în care beneficiarul de indemnizaţie pentru creşterea copilului îşi reia activitatea înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului sau se angajează la o altă unitate, indemnizaţia stabilită se suspendă şi se stabileşte uneia dintre persoanele prevăzute la alin. (2), dacă întruneşte condiţiile prevăzute la art. 6 alin. (1), (2) sau (3).

(4) În cazul în care mama sau tata (beneficiar de indemnizaţie) îşi reia activitatea în condiţiile timpului de muncă parţial, cu retribuirea muncii în proporţie de pînă la 0,5 din salariu de funcţie/tarifar stabilit conform sistemului tarifar de salarizare ori în mărimea salariului cuvenit pentru timpul efectiv lucrat în limitele a 0,5 din durata programului de muncă în cazul salarizării conform sistemelor netarifare de salarizare, la fiecare dintre unităţi, indemnizaţia nu se suspendă. 

Altfel spus, dacă în termenul de 3 ani, mama dorește să se întoarcă la lucru, atunci pierde îndemnizația copilului. I se permite să lucreze doar 4 ore (part-time). Legea veche îi permitea să lucreze 7 ore. Aceasta înseamnă că în trecut femeile puteau angaja o bonă, aveau îndemnizația copilului + salariu pe 7 ore și reușeau să acopere cheltuielile pentru bonă și să mai câștige ceva care să merite efortul. Acum – nu.

Ce salariu vei putea obține în 4 ore de muncă și încă să-ți ajungă să plătești bona și să merite efortul? Cîți angajatori sunt gata să ia pe cineva pe 4 ore? Aceasta prevedere doar va stimula plățile în plic. Mamele nu vor sta acasă. Să fim realiști. Însă, vor insista și vor ruga angajatorul să le dea salariul în plic.

Cine pierde? Statul. Căci statul e prost la făcut legi.

Doamnă Buliga, ați făcut o lege proastă! Nu meritați votul nostru.

Comments

comments

26 Comments

 • Sergiu

  Inteleg perfect dorinta statului de a stopa diferite fraude, dar in viziunea mea schimbarile care le-au facut nu au adus decat:
  1. Acum viitoarea mama se va gandi de mai multe ori inainte de a se interna in spital, in unele cazuri poate chiar cu riscul pentru sanatatea sa si a copilului. Aceasta aducand daune statului pe perioada medie si lunga.

  2. Metoda de calcul pentru al doilea copil in mod evident, avantajeaza diferenta mai mare de varsta intre copii (minim 4-5 ani) si respectiv nasterea lui la o varsta mai inaintata a mamei. Daca primul copil a fost nascut la 25 ani nu e mare problema, dar daca aceasta s-a intimplat dupa 30, pentru al doilea copil apar niste riscuri suplimentare.

  3. Tinerele mamici nu sunt motivate sa se intoarca la lucru (deci sa contribuie la PIB, buget, etc.). Ele sau sunt nevoite sa lucreze doar 4 ore, sau sa stea acasa sau sa lucreze neoficial. Iarasi aduce dauna statului.

  4. Nu ai mentionat, dar sunt si niste chestii birocratice destul de enervante. De exemplu, inainte de modificare confirmarea de iesire in concediul de maternitate putea fi data la locul de munca. Acum fiecare mama personal, cu burta la gura trebuie sa mearga la oficiul de pe Grigore Vieru (in cazul nostru). Iar cine a fost acolo stie ca incaperea este total neutilata pentru ca o viitoare mama sa stea in rind chiar si 15 minute.

  Imi pare rau ca nu se intelege un lucru simplu: indemnizatia e de fapt un ajutor din partea statului pentru copil. Ea nu este un bonus pentru mama, nu e destinat altor nevoi decat cele a copilului.

 • Victoria

  Eu cred ca ei estimeaza ca vor reduce riscurile descrise de Sergiu in primele 2 puncte prin lansarea campaniilor de informare de genul:
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/evz-chisinau-dreptul-la-viata-2014-anul-copilului-prematur-1085350.html

 • Natalia

  Draga Sergiu, iata adresa de email a dnei. Buliga valentina.buliga@mmpsf.gov.md ar fi bine sa citeasca si ea scrisoarea ta, caci poate va aprecia efortul tau de a explica aceasta lege si, cine stie, isi face timp sa ne explice si noua de ce a considerat sa faca aceste modificari.

 • Natalia

  Draga Vasile, tie am vrut sa-ti adresez mesajul de mai sus. Merci.

 • Diana

  Cine stie, cum se procedeaza in cazul in care al doilea copil apare in timpul concediului pu ingrijirea copilului de la 3 la 6 ani? Care-i baza de calcul?

 • Marin

  Hai lasati-o mai moale, atunci cind cei care scriu pe aici, ori sotii vor refuza sa primesca bani in plik-uri, atunci sa isi ceara drepturile, uite bre ce toti urla da nimeni nu face ceva pentru tara asta.

 • natalia

  si eu care ma gindeam sa-i fac piciului meu o surioara…Fereasca Domnul de nebuni si prosti, ca tara asta e vai de capul ei…imi vine nu stiu ce sai fac la asa o toanta de ministru, cum nu lii rusine chiar de la gura copiilor sa fure!!!

 • Negru Venera

  Am asa o impresie ca cei de la conducere si nu doar D. Buliga se gindesc cum sa-si umple buzunarele mai bine, iar de popor nu le pasa, deaceia multi vor sa plece peste hotare spre un viitor mai bun pentru familiile lor. Ii detest pe toti cei de la conducere…rusine sa le fie…

 • Rodica

  Bravo, un articol reusit.
  Banii care ii ofera statul nu asigura nici minimul necesar pentru un copil…

 • nelly

  Intr-adevar bine scris,logic articol,multumim autorului.
  Pe mine ma priveste direct punctul 3,si-mi pare rau ca avem o femeie atit de aroganta si fara pic de nepasare in fruntea ministerului.Cica ea face economii.Dar noi si copiii nostri ce sa facem?Sa-ti ia-i lumea in cap si sa te duci cum pleca mai toata lumea,Buliga tot nu va intelege nimic.
  La urna de gunoi cu asa persoane,nu cocotati in fotolii moi.

 • Natalia

  Poate ca d. Buliga impreuna cu toti cei de la guvernare vor sa stimuleze si mai mult emigrarea in tarile “calde” pentru a primi remitente mai mari, caci tara asta a noastra pe asta supravietuieste!!!Iar toate celelalte indemnari de a reveni in tara sunt niste ipocrizii si fatarnicii!

 • Mary

  de azi la intrebarea “De ce nu te casatoresti? e timpul sa faci copii ” o sa le pun in nas aceasta minunata lege :D
  Doamna Buliga, o sa va iau de cumatra dac ma decid sa fac copii in viitorul apropiat…

 • Olga

  Poate scrieţi corect cuvântul Indemnizaţie, cu i la început, că supără ochiul şi nu mă pot forţa să citesc articolul în întregime şi e păcat…

 • Evelina

  Cind vad atita panica, imi vine sa lesin, cica cei 200 pe luna, in jur de 1200 lei anual nu le vor permite sa intretineta un copil, gata lumea din cauza asta nu vor sa mai faca copiii e ridicol daca sincer.

 • Natalia

  Cine se hotărăște să facă copii puțin mizează pe suportul statului. În zilele noastre singuri trebuie să ne avem de grijă. Tații trebuie să se învîrtească și să facă bani, iar noi femeile îi mai susținem cum putem. Eu nu tare am mizat pe mia de lei ce-am primit-o de la stat, că tot nu ajunge. Iar ce-i ce strigă despre sumele ce se plătesc în Rusia sau alte state, duceți-va acolo și o să vedeți că n-o să vă deie nici un leu fiindcă nu aveți nici un drept acolo! Ți e cam ridicol să compari Moldova cu așa stat ca Rusia sau altele. Eu la fel sunt impotrivă la așa legi anisociale, dar asta e! În așa stat trăim! Vrei, nu vrei trebuie s-o înghițim și pe asta!!!

  • Natalia

   pai de asta si nici nu se fac niciodata schimbari pentru popor, fiindca, orice s-ar intampla, poporul tace si accepta ce hotarasc ministrii ca sa arate ca lucreaza – fac in fel si chip sa le iasa debitul = cu creditul si le doare in cot de la ce categorie de oameni i-au banii – ca doar nu de la ei insisi o sa ia!

 • Cristina

  Referitor la tratarea legii la capitolul cu 12 luni complet lucrate si buletinele din ele: pot comunica ca eu personal am telefonat la linia fierbite si ei au spus ca atunci cind ai macar trei zile de buletin, ei vor calcula din cuantumul unui salariu tarifar pentru categoria I de salarizare în sectorul bugetar sau, după caz, în cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real în vigoare la data producerii riscului asigurat. In final, ei singur nu stiu ce vreau. Au facut legea si…. poate o merge….

  • Am impresia că persoana de la call-centru tot nu cunoaște.

   Este scris “(5) În cazul lipsei integrale a venitului asigurat…”. Lipsa este integrală, nu venitul.
   Ar trebui să fie scris “În cazul lipsei venitului integral…” ca să fie valabilă interpretarea inițială.

 • Tania

  Nu stiu cum Dna Buliga a avut tupeul de a vorbi cu mamicile si mai mult de a face declaratii la TV pe acest subiect, cred ca demult trebuia sa se duca sub pamint de rusine. Mie personal imi este rusine in fata mamicilor, care in conditii grele au curajul de a naste si a creste copilasi in aceasta tara, nu lasa copii la casele de copii si incearca sa le dea tot ce-i mai bun mergind la service pentru a mai cistiga putin banuti. Dna Buliga este un Ministru de UNTIprotectie sociala, care ia de la gura copiilor si ii condamna la saracie in loc sa le dea o copilarie elementara, nu spun fericita, caci in tara noastra e practice imposibil. Rusine si pacat de asa oameni care ajung la conducere cu promisiuni si lozinci goale. As vrea sa o vad pe doamna respectiva cum ar creste ea copii sai cu aceasta ¨INDEMNIZATIE¨¨

 • Tatiana

  Vai de mine cite femei disperate, citi copii nevinovati vor avea de suferit. O femeie cind afla ca este insarcinata fiel el cu primul sau fie el cu al doile,deodata apare frica si de multe ori depresia din cauza lipsei resurselor financiare. Normal ca o persoana influenta si cu bani isi va bate joc tot de omul necajit si neajutorat in tara asta. D.Buliga daca nu mai puteti face copii asta nu inseamna ca trebuie sa opriti si pe alte mame de a mai avea copii!!! Poate de proteste nu va este frica, dar macar de Dumnezeu sa va fie,caci femeile vor sta coada la ginicolog sa-si faca avorturi. Lasati va rog interesele personale deoparte si ajutati viitorii copii sa aiba “o minte sanatoasa,intr-un corp sanatos”, nu aduceti disperare oamenilor, dar dati-le o mina de ajutor.

 • alex

  sper ca curtea constitutionala va repara gafa facuta de buliga si va examina sesezarea pina la 1 aprilie
  http://www.constcourt.md/ccdocview.php?tip=sesizari&docid=263&l=ro

 • Liliana

  concluzionind, pot face 2 remarci:
  1. Dna Buliga vrea sa dispara Republica Moldova si poporul dintre Nistru si Prut; si sigur va reusi deorece aceasta lege va avea doar ASTFEL de roade;
  2. La D-ei au crescut tori nepotii si rudele au luat toate indemnizatiile posibile, si acum se poate de taiat si de “AICI”.

  Interesant sa-i las copilul meu, si Dna Buliga sa fie bona cu 600 de lei, doar ca ea sa-l hraneasca, imbrace, sa-i cultivize cultura, eticheta si “grija”

 • ely

  St specialist la Casa Nationala de asig. Soc. Si imi dau seama perfect ca nui usor cu 400 lei sau chiar cu 2000 lunar . Dar sa stiti ca fiecare 3 beneficiarA isi face cumul in ultimele 6 luni. Baza de calcul constituind de la 10000 – 15000 lei. Cine a facut manifestatii in fata Min Muncii credeti-ma nu st mamici care nu stiu nici o iota . Ele st pregatite de la 1 copil daca nu si contabile. Fiecare a 4 mama care solicita indemn. Este contabila. Asadar statul cite cheltuieli are cu copii nu are cu pensionarii. In toata republica nu se face asa nelegiuiri cu cumulurile salariile marite intentionat in ultimele 6 luni cum se fac in municipiu. Asta e

  • Natalia

   D. Ely, nu puneti toata lumea intr-o oala. Nicio iota nu stiu mamicile sina satele infundate care nu au nici un loc de munca sau un salariu din care ar fi platit contributii la stat. Eu, personal fac parte dintr-o institutie cu capital strain care nu face smecherii de genul precizat de d-stra si salariati la noi nu sunt de ordinul zecilor, ci a sutelor!!!

 • viorica

  Daca sunteti specialist si cunoasteti sami spuneti si mie de ce miau refuzat cei de la cnas cumulul pt 4 luni lucrate in perioada sarcinii, motivind ca nu am esit si la ei in concediu de maternitate..din cite stiam se ia in calcul orice venit obtinut in ultimile 6 luni dinaintea survenirii riscului asigurat.si va garantez ca statul nu se rupe sami achite mare indemnzatie nici de la venitul de la locul de baza cai 1300 lei si nu 13000 manipulat artificial.si acum sa ma lamureasca cineva referitor la legea noua.daca ma angajez la o alta unitate cu 0,5 salariu tarifar,pt ca unitatea la lucram nu vrea sa ma primeasca pe 0,5 inseamna ca imi pierd indemnizatia?si reiese ca tre sami cresc copilul cu 400 lei de la stat si 3000 lei salariul sotului?

Leave a reply